Håkan Svärdman är pensionsexpert på Folksam. Foto: Folksam

Folksam: Minskad köpkraft för pensionärer - störst skillnad i Östersund

LÄNET (JT) En ny beräkning från Folksam visar på stor differentiering av hur försämrad köpkraften blivit under det senaste året. I Östersunds kommun har pensionärerna fått sin situation förvärrad mest av alla, här har köpkraften minskat med i genomsnitt 482 kronor per månad.

Publicerad

Det är även stor skillnad på hur detta slår gentemot de olika könen. Männen i Östersund har fått sin köpkraft försämrad med 700 kronor, kvinnorna endast med 301 kronor. Detta beror på att kvinnor generellt sett har en mindre pension och en högre andel garantiperson, som i år har höjts mer än övriga pensionsförmåner.

Det är även stor skillnad mellan de olika kommunerna. I Bergs kommun har köpkraften minskat med 498 kronor för mån och i Härjedalen med 85 kronor för kvinnor.

- Många pensionärer kommer att få det tufft ekonomiskt under 2023 givet den höga inflationen som gröper ur pensionärernas köpkraft. Att exempelvis se över sina el-, telefoni- och bredbandsavtal kan vara ett sätt att minska sina utgifter, ett annat sätt är att undersöka möjligheten att ansöka om bostadstillägg, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS