Leif Eriksson i Månsåsen är djupt oroad över planerna på gruvbrytning.
Leif Eriksson i Månsåsen är djupt oroad över planerna på gruvbrytning.

Boende upprörda: fler undersökningstillstånd men uran mörkas

ÅRE (JT) Den planerade mineralbrytningen verkar gå framåt. Det Stockholmsbaserade bolaget Bergslagen Metals har nu fått undersökningstillstånd för två nya områden, varav ett i Oviken. Detta upprör boende i trakten.

Publicerad

Det gäller dels ett område på drygt 1 400 hektar, som bland annat täcker byn Side. Flera instanser, bland annat Bergs kommun, yttrade sig angående ansökan om vikten av rennäring och jordbruk.

Dels handlar det om ett större område runt Myrviken och södra Åre kommun med Månsåsen och ända till färjeläget i Håkansta, det så kallade Vikenområdet. Sammanlagt är detta på runt 5 600 hektar. Åre kommun yttrade sig om denna ansökan och ville avstyrka. Sametinget anförde att ansökningsområdena utgör renbetesmarker för Njaarke och Tåssåsen samebyar.

Även Länsstyrelsen yttrade sig. Trots detta gav bergmästaren vid Bergsstaten i Luleå undersökningstillstånd. Den inkomna ansökan för Vikenområdet handlar om koncessionsmineral: molybden, nickel, vanadin, zink, skandium, yttrium och lantan och lantanider.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS