Ung Reporter

Mickeys hoppas på att ungdomar ska hitta till dansbandsmusiken. Här är deras nya trummis Noah Sandström Gabrielsson. Foto: Mickeys
Mickeys hoppas på att ungdomar ska hitta till dansbandsmusiken. Här är deras nya trummis Noah Sandström Gabrielsson. Foto: Mickeys

Dansbandet Mickeys sjunger inte på sista versen - Ung trummis ska förnya

ASPÅS (JT) Coronapandemin har drabbat musikbranschen extremt hårt, bland annat ett av Jämtlands mest älskade dansband: Mickeys. Trots detta så håller bandet från Aspås fortfarande igång och nu tar de in en ny trummis.

Publicerad

Mickeys grundare och sångerska Mia Sandström Gabrielsson tillsammans med basisten och sångaren Andreas Klar, även känd som Klarre berättar mer om bandet och deras historia. Mickeys grundades år 1989 av Mia Sandström Gabrielsson efter att hon i högstadiet var med i ett hårdrocksband.

–Det gick sådär för hårdrocksbandet. Eter ett tag började jag få tips om att istället rikta in mig på dansband som var väldigt populärt på den tiden, så jag och en av Mickeys före detta medlemmar Micke startade bandet direkt efter gymnasiet, berättar Mia.

Mickeys växte snabbt och medlemmarna jobbade heltid med bandet i 13 år i sträck tills livet kom emellan och de gick ner på halvtid istället.

–90-talet skulle jag säga var Mickeys största tid. År 1995 deltog vi i Café Norrköpings dansbandstävling. En tävling där svenska musikerförbundet hade valt ´tre band i Sverige som de ansåg hade framtiden för sig. Där vann Mickeys med svenska folkets röster och efter det var vi uppbokade nästan varje kväll. Det är väldigt kul att lyssna på gamla kassetter från dessa spelningar, säger Mia.

Mickeys grundades 1989 och släpper snart en ny låt. Foto: Mickeys
Mickeys grundades 1989 och släpper snart en ny låt. Foto: Mickeys

Det som bland annat gjort bandet välkänt är att de alltid haft en speciell stil på scen med hemmasydda kläder och Mia som alltid gått barfota. Men det är inte bara det som gjort Mickeys till Mickeys, såklart har bandet gjort en hel del låtar som det flitigt lyssnats på av Jämtlands och resten av Sveriges befolkning.

–“Små små ord av kärlek” är vår mest streamade låt med över 296 000 lyssningar och “Mambo no.5” ligger tätt intill i streamning den med, nämner Andreas Klar.

Båda dessa hits gjordes i samband med dansbandskampen som Mickeys var med i år 2008. Men efter dryga 30 väldigt intensiva år för bandet, så drabbades de hårt av coronapandemin som satte tvärstopp för hela musikbranschen. Andreas berättar att de gjorde en sista spelning på en stor båt i februari år 2020.

– Efter den spelningen var det godnatt och vi har sedan dess inte vetat hur det ska bli och vad som kommer att hända. Dock så tror jag att den här pandemitiden har varit en nödvändig paus från det hetsiga livet vi hade innan.

Mia tror också att denna paus för musikbranschen och dansbanden kan ha ett positivt inflytande på framtiden.

–Nu måste man hitta nya lösningar för att kunna fortsätta och jag tror att det kan hjälpa dansband som genre att utvecklas mer musikaliskt. Dessutom så tror jag att vi kan väcka liv i dansband igen om arrangörer kunde hitta på lite mer runt en dansbands spelning. Som att man kanske erbjuder en biljett för både middag, show, musik och dans. Jag hoppas att det kan göra att vi väcker mer intresse hos ungdomar så att de kan ta över efter oss, medger Mia.

Som tur är så har Mickeys en efterträdare som idag spelar trummor i bandet. Det är Mias och Andreas 16-åriga son Noah Sandström Gabrielsson.

–Noah är infödd i musiken och älskar den precis som vi. Han har varit drivande för oss vilket har gjort att Mickeys kommit fram till att vi oavsett hur pandemins utgång blir, kommer att fortsätta spela. Vi tror starkt på Noah och hans utveckling inom musiken och dansband, berättar Andreas.

Mickeys hoppas att pandemin ska lugna ner sig så att de kan medverka på den planerade dansgalan i Nälden i vår. De har även planerat att göra en alldeles ny låt för att släppa på musikstreamingtjänsten Spotify.

–Förhoppningsvis så kommer vi alla att kunna samlas i stora mängder snart igen, och vi vill hälsa att ni då inte ska vara rädda för att göra allt det ni saknat. Gå ut och ha kul, gå på dans och stötta branschen, avslutar Mickeys basist och sångare Andreas Klar.

Powered by Labrador CMS