Kommunens fastighetschef Tomas Nilsson har sekretessbelagt det avtal han tagit fram med ett bolag om nyttjande av kommunens mark för 16 vindkraftverk.

Fastighetschef på Krokoms kommun får backa från muntligt avtal

”Avtalen ska vara skriftliga innan de gäller. Påbörjade arbeten i området stoppades därför,” skriver kommunchefen Jonas Törngren med anledning av att fastighetschef Tomas Nilsson muntligt lovat ut mark till privat aktör för en hundrastgård i Ås.

Publicerad

Jämtlands Tidning har i flera artiklar belyst hur tjänstepersoner på Krokoms kommun haft problem att redovisa vilka möten och kontakter som tagits kring arrendekontrakten för kommunens mark. Till exempel i fallet västra Offerdal där de planerar nytt avtal om en vindkraftpark på kommunens mark och nu i Ås där det gäller att stänga av friluftsområde för hundrastgård. I Ås fick medborgarna ett snabbt beslut att planerna med hundrastgård nu är ”lagda på is.” Båda händelserna har skapat ilska och protester från medborgarna där kritiken mot kommunen gäller bristen på information, öppenhet och transparens. Tjänstemännen lutar sig mot ett delegationsbeslut som togs i kommunfullmäktige 2007 och som ger dem befogenhet att på egen hand besluta om vem som får arrendera kommunens mark. Men även tjänstemannabeslut ska enligt lagen diarieföras och göras tillgängliga för medborgarna. Muntliga avtal får inte förekomma i en kommun. Dessa bryter mot offentlighetsprincipen. Jonas Törngren kommunchef i Krokom säger att det inte finns några muntliga arrendeavtal eller löften från tjänstemännen gällande kommunens mark.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS