Höga gäster kunde komma på besök till jaktvillorna, som här kung Gustav V fjärde från vänster på den visade bilden

Höstens After Work har startat på allvar

ÖSTERSUND (JT) De populära föreläsningarna i olika historiska ämnen har startat för hösten. Som vanligt kan man följa dem direkt på Jamtli eller direktsänt runtom i länet. I torsdags var det byggnadsantikvarien Olof Edin som berättade om jaktvillorna i Västjämtland.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var under en period av cirka trettio år kring förra sekelskiftet som 25 jaktvillor uppfördes i västra Jämtland. De uppfördes till största delen av välbärgade personer från England och södra Sverige som ville ha ett lantställe där de kunde jaga och fiska, samtidigt som de kunde leva ungefär som de var vana vid med tjänstefolk och hög standard.

Om detta fenomen berättade Olof Edin under säsongens femte föreläsning i serien After Work, som anordnas av Jamtli, Föreningsarkivet i Jämtland och Riksarkivet i Östersund. Ämnet är dubbelt aktuellt, då det samtidigt pågår en särskild utställning om jaktvillorna på Jamtli. Föreläsningen var huvudsakligen baserad på Marta Järnfeldt-Carlssons bok “Landskap, jaktvillor och kurhotell” men Edin har själv gjort research om byggnaderna.

Föreläsningen gav även mycket information om interiörerna, något som ju brukar vara förborgat för fjällvandraren i gemen som ser jaktvillorna på sina turer. Olof Edin satte även in byggnaderna i sitt arkitekturhistoriska sammanhang och pekade ut förebilder och inspirationskällor.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS