Ung Reporter

Gruppen Voices of Jämtland höll releaseparty i helgen för sin nya låt.

Voices of Jämtland släppte låt och musikvideo

ÅRE (JT) I fredags hade gruppen Voices of Jämtland releaseparty på hotell Granen för att fira sin nysläppta låt. Den heter “I Jämtlands skogar” och har även en tillhörande musikvideo. Sången handlar om en dam som bodde i Jämtlands skogar för länge sedan. Fler vill nu ta reda på mer om den gamla sägnen som de sjunger om.

Publicerad

Voices of Jämtland är en vokalgrupp som sjunger stämsång. Den består av medlemmarna Michaela Fröstad Askegren, Pär Lundhag, Robert Jansson, Amanda Larsdotter, Elisabeth Rolandsson och Charlott Nyberg. Det var Michaela som startade gruppen men eftersom detta var precis innan pandemin fick det läggas på is ett tag. När restriktionerna sedan lättade och allt började bli som vanligt kunde sånggruppen äntligen starta upp igen på riktigt.

Elisabeth Rolandsson säger att deras senaste sång bygger på en gammal sägen som ska ha ägt rum någonstans i Jämtland i foten på berget.

– Det ska ha bott en dam där med sina fyra getter och en silversvan och getterna ska fått sina namn efter de män hon haft.

Voices of Jämtland.

Elisabeth berättar att man hittat en skrift under golvet efter att damen gått bort, där hon beskrivit hur och varför hon dödat sina män.

– Det stod också att hon begravt männen i mossen/myren där det ska finnas en sten där hon ska ha ristat in männens namn.

Hon menar att skriften ska ha blivit fraktad till Nidarosdomen i Trondheim där det sägs att den finns väl bevarad.

I fredags när de hade sitt releaseparty möttes de av enormt bra respons av de som kom och lyssnade.

– Vi bjöd på lite tilltugg och sånger, bland annat jullåtar som ska framföras nu i december men också paradnumret ¨Jämtlandssången på Jämtska.¨

Elisabeth säger att de avslutade med att berätta historien bakom sin nya låt “I Jämtlands Skogar” och att de visade musikvideon på storskärm.

Fler vill nu ta reda på mer om den gamla sägnen. Många undrar var damen egentligen bodde.

– Vi vill gärna tro att hon bodde någonstans här i Åredalen så sökandet efter en sten med inristade namn vid en myr i Ullådalen är i full gång.

Musikvideon som finns till Voices of Jämtlands nya låt är inspelad i både Norge och Undersåker.

– Helena var den som spelade den vackra damen som under tre minuter skulle utföra fyra mord och få ner dem i mossen.

Elisabeth säger att det varit en fantastiskt rolig resa fram till färdig låt och musikvideo och ser nu fram emot mer egenskriven musik.

Powered by Labrador CMS