Staty av släggkastaren Birger Asplund invigs

BAKSJÖN (JT) Birger Asplund är Kallbygdens store man. Denne släggkastare deltog i inte mindre än tre OS. I sommar invigs en staty i naturlig storlek över honom. Initiativtagare till denna är Sören Monvall.
– Birger skulle ha fyllt 95 år den 21 juli i år, så det tyckte jag var ett passande datum för invigning, förklarar Sören.

Publicerad

Hur kommer statyn att se ut? 

– Den görs av Stefan Karlsson i Motala, som skulpterar med motorsåg. Statyn kommer att bli i naturlig storlek, i lärkträ, och skildra när Birger håller i en slägga och ska till att kasta i väg den, avslöjar Sören Monvall. 

Birger Asplund växte upp i ett mycket enkelt hemman i väglöst land i Baksjönäset, mellan sjöarna Baksjön och Anjan, år 1929. Från början höll han på med skidåkning men efter en tur till en internationell idrottstävling i Östersund kom han att fascineras speciellt av släggkastning. Han började träna på en gammal fäbodvall i närheten i Baksjönäset och slog sig fram till att bli Sveriges främste idrottare från 150-talet till 1970-talet. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS