Ung Reporter

Hanna i Team High Coast Fighters lägger sista pusselbiten på plats vid första utmaningen.

Rolig familjetävling i tuff naturmiljö genomfördes i Åre

ÅRE (JT) Under helgen pågick tävlingen Järv Äventyr i Åres fina utomhusmiljöer. Det är en upplevelse som ger familjer en spännande vistelse i fjällen samtidigt som de får möjlighet att tävla tillsammans.

Publicerad

Tävlingen, som är inspirerad av både Wild Kids och Mästarnas Mästare, lockade drygt 120 deltagare att medverka i årets kamp i Åre med utmaningar, överraskningar och skratt. Efter tävlingen stod många stolta barn och vuxna vid mållinjen på Åreskutan.

Team High coast Fighters är laddade. Från vänster: Erika, Hanna, Thea och Rut.

Järv Äventyr är en tävling som finns på flera ställen i både Sverige och Norge och innebär att man tävlar i lag. I lagen ska man tillsammans vandra eller löpa för att ta sig till målet som ofta är på fjället. Detta varvas med utmaningar och tävlingar som passar alla och inte är för fysiskt krävande men som ändå utmanar deltagarna.

Tävlingen riktar sig till vanliga motionärer och många tävlar i familjelag men även lag med kompisgäng förekommer. Det var 2021 som Järv Äventyr startades av Henrik Eriksson och hans fru Åsa Fredriksson

Startskottet har gått.

– Syftet var att sänka tröskeln till ett aktivt friluftsliv och få vanliga motionärer att upptäcka glädjen med att vara i naturen tillsammans.

Henrik vill att man under eventet ska ha roligt tillsammans och utmana sig en smula. Han menar att känslan av att korsa mållinjen med sina nära och kära är oslagbar.

De senaste två åren har antalet deltagare ökat och fler har intresserat sig för Järv Äventyr. Henrik berättar att närmare 2000 personer kommer att ha gjort äventyrstävlingen på deras olika destinationer under 2023.

Lagen kämpade hårt i de olika utmaningarna.

Äventyret i Åre varade i två dagar med cirka tre till fyra timmars tävlande per dag. Tävlingen var indelad i två olika nivåer. Lag med enbart vuxna deltagare skulle ta sig till Åreskutans topp och familjelagen till Lillskutans topp. Detta år var det en ny bansträckning där lagen startade i Huså andra dagen i tävlingen. På detta sätt fick de uppleva baksidan av Åreskutan. Lagen kämpade hårt i olika utmaningar och tävlingar och det ingick även skattjakter som de fick ta del av under äventyret.

Några som deltog i tävlingen var föräldrarna Erika Edling och Fredrik Söderberg med barnen Thea Edling och Noah Edling. Jag pratade med familjen innan de skulle ut och tävla och de var väldigt peppade.

Vad heter ert lag?

– Trots att vi är en familj, tävlar inte alla i samma lag, säger Erika.

Team High Coast Fighters är första laget upp för branten med Rut och Thea i täten.

Hon berättar att Noah ska springa i laget "Örnarna" med sin kompis familj med Fredrik som coach.

– Jag och Thea tävlar i stället i laget "High Coast Fighters” med Theas kompis och hennes mamma.

Erika säger att det var efter att Fredrik läst en annons på nätet som de bestämde att anmäla sig till tävlingen. Hon säger att hela familjen gillar att vara ute mycket i naturen och att de bland annat brukar åka skidor och cykla tillsammans.

– Vi ser tävlingen som en rolig grej och vårt fokus är att ha kul och ta oss i mål.

Dottern Thea säger att hennes taktik är att ta det lugnt i början och sen köra hårt fram till målet. De resterande familjemedlemmarna håller med henne och tycker det ska bli en spännande kamp. Alla är överens om att det är viktigt att hålla humöret uppe för att inte tappa glöden.

– Det ska bli kul att leta efter skatterna och göra uppdragen, även om det kan vara lite svårt, säger Thea.

Laget Örnarna. Från vänster: Noah, pappa Fredrik, Nils och Emma.

Erika tycker att det var ett bra initiativ att arrangera tävlingen Järväventyr eftersom hela familjen kan delta. Hon menar att äventyret bidrar till att man får träna och samtidigt uppleva naturen tillsammans med sina nära och kära.

Efter tävlingens slut berättar familjen att det var en helt otrolig upplevelse med ett riktigt äventyr.

– Det var roliga och kreativa utmaningar, berättar Erika.

Första stoppet med utmaning.

Hon säger att deras styrka var ett bra samarbete och otrolig pepp. Hon talar också om att barnen gjorde en imponerande insats och höll goda miner hela vägen.

– Sträckorna bjöd på otroliga vyer runt stora delar av Åreskutan, det var fantastiskt.

Åsa Fredriksson håller med om att tävlingen blev lyckad och menar att de är supernöjda med årets äventyrstävling. Hon vill uppmärksamma alla otroligt glada och härliga deltagare som nu blivit JÄRVARE.

– Massor av deltagarna har sagt att de jättegärna vill köra igen, säger hon glatt.

Tävlingen varvas med utmaningar som inte är så fysiskt krävande och passar alla.

Alla JÄRVARE som ställde upp var fantastiska, både tävlande och funktionärer. Vinnarna delades upp i tre kategorier. De familjelagen som tog hem första platsen var Team Örnarna med bästa laganda, The Rolling Stones som bästa skattletare och Team X-factors med bästa tid. De vuxna lagen som vann var Team Felicia Ygberg med bästa laganda och Team Morgan som både bästa skattletare och med bästa tid.

Powered by Labrador CMS