Ung Reporter

Hemkunskapsläraren Anna-Lena Fransson med sina tävlande elever och juryn på Mörsil Skola.

Mörsilelever först ut i länet i Kockduellen

MÖRSIL (JT) Nu är Kockduellen i full gång i länet. Under oktober månad kämpar sammanlagt över 6200 högstadieelever runt om i landet för att ta sig vidare till stadsfinaler och slutligen riksfinalen i Stockholm. I Åre kommun var Mörsil skola först ut av tre skolor att arrangera tävlingen för sina elever.

Publicerad

I fjol var det första gången Kockduellen genomfördes på en skola i Åre kommun. Då var det 9:or på Duveds skola som var med och tävlade och det blev succé. Under oktober månad i år arrangeras Kockduellen på tre olika skolor i kommunen. 

Anna och Linda, i det lila köket hade kul när de lagade köttfärssoppa.

Tävlingen genomförs i fyra olika steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Eleverna får först titta på en film inför tävlingen som även informerar och inspirerar till utbildning och jobb inom branschen. Dessutom får alla elever som är med i tävlingen chans att vinna 10 000 kronor till klasskassan genom att svara på frågor via en QR-kod i filmen. 

Love och Hedda i det svarta köket lagade kinesisk färspanna.

Linnéa Sahlmén berättar att det är tack vare Teresa, hemkunskapslärare på Duveds skola som succén med kockduellen fortsätter i Åre kommun. Förra året var arrangemanget så lyckat att det i år inte finns plats för alla som vill delta. Bland alla de lag som anmält sig finns bara plats för sex lag på varje skola. I Mörsil var det nio anmälda lag. Urvalet skedde genom lottdragning. 

Kök blå - Fantastisk presentation, bra samarbete jättegoda biffar och supergod sås som det kunde ha varit mera av. Kök lila - Härlig rätt att ha med på fjället. Väl använda ingredienser och väldigt bra syra.

Stämningen och spänningen var på topp när hemkunskapsläraren Anna-Lena Fransson äntligen gav startsignal för tävlingen på högstadiet i Mörsil. På plats var tolv matintresserade elever i årskurs 9. Efter att kökshanddukarna över de hemliga råvarorna i köken dragits bort var tävlingen i full gång. Råvarorna är något som i år sponsras av de lokala livsmedelsbutikerna på de tävlande skolornas orter.

Troja och Källa i det röda köket går i olika klasser men gillar att laga mat ihop.

Sextio minuter hade lagen på sig att tillaga en valfri maträtt av de råvaror som fanns till godo och göra ett fint upplägg på två tallrikar. En tallrik som juryn skulle bedöma, och en portion som de själva fick äta upp.

Det var pirriga elever som i tur och ordning kom in och presenterade sin maträtt för juryn.

I Mörsil var det Kajsa Engström på konditoriet Kajsa på Sundings, eleverna Hampus Sköld och Robin Malmborg samt läraren Beatrice Carlsson som stod för bedömningen.

Det var en svår uppgift för Juryn att enas om vilka två lag som gjort sig förtjänta av att gå vidare till stadsfinal.

Anna Lena Franzon, hemkunskapslärare på Mörsils Skola tror att ett samarbete med arbetslivet kan ge en eleverna en helhetsbild och göra dem nyfikna på yrken inom branschen för kost och matlagning och på så sätt bidra till intresset för undervisningen. 

– Laga mat handlar egentligen inte om att prestera. Om sinnena är med blir det oftast bra, säger hon. 

Det var pirriga elever som i tur och ordning kom in och presenterade sin maträtt för juryn.

Det var en svår uppgift för Juryn att enas om vilka två lag som gjort sig förtjänta av att gå vidare till stadsfinal. I slutändan var de överens om att skicka vidare lag Blå med “fantastiskt goda biffar” och lag Svart med “smaker som växte fram”.  

Nu återstår en kockduell på Hallens skola den 23 och en duell på Duveds skola den 25 oktober innan finalen i Östersund. 

Hampus Sköld från juryn bedömer också de tävlandes samarbete och metoder.
Linnéa och Ann-Katrin Widell har många idéer om hur ett fortsatt samarbete mellan skola och arbetslivet kan se ut.
Powered by Labrador CMS