Ottsjön-bon Torsten Isvén meddelar: I detta hus bodde Pe Jonsa och hade sin verksamhet. När brodern, Ol Jonsa bildade familj blev det för trångt för Pe Jonsas Snickeri. Då byggdes tillbyggnaden där han fick fortsätta sin spinnrockstillverkning.

Många spinnrockar hittade tack vare Jämtlands Tidning

OTTSJÖN (JT) Att Jämtlands Tidning når ut till sina läsare, det bevisas inte minst genom artikeln om Per Jonssons spinnrockar för några veckor sedan. AnnJessica Ericsson som arbetar med att lokalisera de kvarvarande exemplar, säger:
– Jag är helt överväldigad av responsen, och att så många tagit tid att söka rätt på mig!

Publicerad

– Det är så roligt att få medverka till att sprida mer kunskap om en del av vårt rika kulturhistoriska arv här i Norrlands inland. Och jag hoppas att det här bara är början på en heltäckande dokumentation av denna lilla del av spinnkonstens historias, förklarar AnnJessica, som bor i Forsnäs utanför Vilhelmina. 

Det handlar om de unika så kallade Per Jonsa-rockarna. De tillverkade av Per Jonsson (1871-1933) i Ottsjön utanför Föllinge, var ovanligt färgrika och såldes över hela landet. Runt 2.200 spinnrockar lär han ha gjort, alla numrerade och signerade. Innan artikeln kom, fanns det 25 väl dokumenterade och ett tiotal som det inte då inte fanns nummer-bekräftelse på. AnnJessica berättar: 

– Det tog fart direkt artikeln kom ut. Jag har nu fått in hela 26 nya spinnrockar till samlingen. Samt några till som jag ännu inte fått in nummer och bild på, men som alltså finns där ute. Det gör att vi nu är uppe i 51 dokumenterade rockar och cirka 15 st som personer har berättat om, men där numren ännu är okända och där jag saknar bilder. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS