Huså herrgård Här på Huså herrgård pyntade brukspatronens familj den första julgranen i länet 1864. Eller känner någon läsare till en tidigare uppgift? Hör av dig till redaktionen.

Kalejdoskopet – Länets första julgran pyntades i Huså 1864

HUSÅ (JT) Brukspatronen Axel Beskow (1831-1912) med familj firade jul i den jämtländska fjällvärlden. Granen pyntades med äpplen och små religiösa skrifter.

Publicerad

Martin Luther brukar förklaras vara orsaken till mycket och även om det kanske inte var han personligen som införde julgranen kan den förklaras utifrån protestantismen. 

Till skillnad mot katolikerna ville de nämligen ha en mer privat högtid kring julen i stället för offentliga processioner. Det julfirande som sedan kom att utvecklas med tomte, gran och klappar kan ges olika förklaringar i både hedendom och kristendom. 

Länge levde seden på landsbygden att placera granar i närheten av boskap, för att de skulle skydda mot ondska. Det ströddes även ut granbarr vid bostaden i samband med begravningar, för att inte den döde skulle få för sig att gå igen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS