Från vänster: Stig Eriksson, Mats Jacobsson, Johan Danielsson, Daniel Källström, Rune Backlund, Gunnar Norelius och Mikael Göransson, sju av tio medlemmar i Hebes vänner. Nu vill man rusta upp den gamla bogserbåten till ett fullgott skick.

Bogserbåten Hebe åter i länet

VÄLLVIKEN (JT) Den gamla bogserbåten Hebe är återbördad till länet. I kanten av gårdsplanen på ett större lantbruk i Vällviken står nu Hebe och väntar på uppfräschning för att åter kunna trafikera Storsjön.

Publicerad

 – Vi är ett gäng som under flera år försökt att få Hebe tillbaka till Storsjön och förhoppningsvis kommer båten att åter kunna tuffa runt på Storsjön precis som förr, säger redaren Mats Jacobsson. 

Från 1876 och 22 år framåt tjänstgjorde Hebe i Stockholms skärgård som och gods- och passagerarbåt. 1898 styrdes kosan mot Sundsvall där båten togs upp och fraktades med häst till Östersund och Storsjön. Hebe är 18,65 meter lång och 3,8 bred och väger 47 ton. Hebe får ta med tolv passagerare och en besättning på fyra till sju personer. 

1982 fraktades han, bogserbåtar benämns som maskulinum till skillnad från övriga båtar, åter till Sundsvall och sedan dess har Hebe tjänstgjort som charterbåt i Stockholmsregionen. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS