Joanna Sätter med skolhästen Kongur i Wångens ridhus. Foto: Wången
Joanna Sätter med skolhästen Kongur i Wångens ridhus. Foto: Wången

Unikt samarbete mellan Wången och Mittuniversitetet

ALSEN (JT) Två viktiga utbildningsaktörer i Jämtland, har samarbetat i ett forskningsprojekt om relationen mellan islandshästens tölt och ryttaren. Det är Joanna Sätter, hippolog och hästlärare på Wången, som ligger bakom detta.

Publicerad Senast uppdaterad

Mittuniversitetet forskar vanligtvis mycket på humanidrott, så forskning som också har koppling till djur är inte lika vanligt. Men Joanna Sätter har forskat på hur ryttaren påverkar islandshästens takt och kvalitet i tölt. Svenska Islandshästförbundet, och därmed islandshästsporten, är sedan 2021 är en del av Riksidrottsförbundet. Tölt är den gångart som endast islandshästar har och som det också tävlas i på VM-nivå.

Sätters forskning skedde inom ramen för magisterprogrammet ”Prestationsoptimering med inriktning elitidrott”. Det ledde också till en artikel som nu blivit publicerad i en internationell forskningstidskrift. Med hjälp av en 3D-dräkt samt trycksensorer i ryttarens skor, studerade hon olika ekipage. Fyra olika kvinnliga ryttare erbjöd sig frivilligt att delta i studien. Alla dessa fyra var mycket kunniga och tävlade på nationell nivå.

Ryttarens förmåga att sitta rakt i sadeln har stor inverkan, visade det sig i Joanna Sätters studie. Den egna tyngdpunkten ska ligga mitt över hästens tyngdpunkt.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS